Username: Password:
  Vergeten? - Account aanmaken
Zoek in de site:
 
Zoek in het handboek:  

Nieuwsbericht inzien

‘Mein Herr und Gott’. Piëtisme en mystiek in barok en hedendaagse Noord-Europese muziek

AMERSFOORT – Al eeuwen zoeken componisten manieren om de religieuze intimiteit met God te verklanken. Op 14 oktober 2017 zingt Capella Amersfoort in de St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand Herzlich lieb hab’ ich dich van Dietrich Buxtehude (1637-1707), Bachs bekende cantate Aus der Tiefe en het Kyrie uit de Berliner Messe van Arvo Pärt.

Veertig jaar was Lübeck, kruispunt van Europese handel en cultuur, hoofdstad van de Hanze. Hoofd van het muziekleven in de stad en organisator van de Abendmusiken was Dietrich Buxtehude. Vele beroemde musici kwamen daar hun kunsten te tonen. In 1705 reisde ook de 20-jarige Johann Sebastian Bach naar Lübeck om de grote Buxtehude te ontmoeten en kennis te maken met de extravagante muziekstijlen van de Hanze. Weer thuis componeerde Bach een van zijn mooiste cantates: Aus der Tiefe rufe ich, Herr, zu dir (BWV 131). Bachs cantate aan de hand van Psalm 130 vormt de weergaloze verklanking van Luthers boodschap van bevrijding van zonden. Maar in de aandacht voor de heel persoonlijke verhouding tussen de gelovige en God en in de muzikale stijl borduurt de cantate tegelijk nadrukkelijk voort op de piëtistische muziek van Buxtehude.
In weerwil van de secularisatie grijpen Noord-Europese componisten als Arvo Pärt (1935), Morten Lauridsen (1943) en Ola Gjeilo (1978) recent opnieuw naar klassieke kerkelijke
teksten om verinnerlijkt geloof te verklanken. Met nieuwe middelen, onder meer uit de filmmuziek, treffen ze een verrassend mystieke toon.

Capella Amersfoort voert twee grootse piëtistische werken uit van Bach en Buxtehude. Verder opent het concert met het wonderbaarlijke O Magnum Mysterium van Lauridsen en
klinken het Kyrië uit de Berliner Messe van Pärt en het romantische Ubi Caritas van Gjeilo. Het slot wordt gevormd door een monumentale apotheose van Buxtehude.

Concert ‘Mein Herr und Gott’ – Capella Amersfoort met werken van Thomas Tallis, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Arvo Pärt, Morten Lauridsen en Ola Gjeilo.

Prijzen – voorverkoop € 15,-; aan de kerk € 17,50; 18- en studenten € 10,-.
Plaats en tijd – 14 oktober 2017, St. Franciscus Xaveriuskerk aan ’t Zand, Amersfoort, aanvang 20.15 uur.
Voor meer informatie en voorverkoop, zie www.capella-amersfoort.nl

 
Vrijdag 8 september 2017 08:57 | 77 | Hans Bolt | Categorie: Buiten | Link
Kerkdiensten
Agenda
deze week